Αγυιά Πατρών

Η περιοχή

Η Αγυιά είναι μία περιοχή πυνοκατοικημένη με πολλά προβλήματα! Πρώτα απο όλα το κυρίαρχο πρόβλημά της είναι οι δρόμοι οι οποίοι δημιουγούν τεράστια προβλήματα  κυκλοφορίας λόγω της έντονης κυκλοφορία τους! Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει και είναι εξίσου σημαντικό είναι οι λαθρομετανάστες που καταφτάνουν κάθε μέρα από το λιμάνι της Πάτρας. Για τον περιορισμό και τον έλεγχο της κατάστασης το 1998, δημιούργησαν νέο αυτοσχέδιο καταυλισμό σε οικόπεδο στην περιοχή της Αγυιάς, λίγο πιο μακρυά από το λιμάνι, ο οποίος καταστράφηκε μετά από   πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21 Ιανουαρίου του 2009, απειλώντας τις ζωές των μεταναστών, αλλά και τις περιουσίες του παράπλευρου οικισμού. Βέβαια εκτός από τον καταυλισμό αρκετοί διαμένουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.  Όμως το σημαντικότερο είναι ότι  δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος έξαρσης και μετάδοσης σοβαρών ασθενειών. Αντίστοιχα δεν τηρούνται και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας.

Η λειτουργία του νέου λιμανιού της Πάτρας από το  καλοκαίρι του 2011 ανάγκασε τους διάφορους λαθρομετανάστες (κυρίως Κούρδους, Αφγανούς και Πακιστανούς),  να μετακινηθούν από τη μια πλευρά (Ηρώων Πολυτεχνείου και Αγίου Ανδρέου) στην άλλη (Ακτή Δυμαίων). Όμως στη συνέχεια κάποιοι  επέστρεψαν στα παλιά καρτέρια τους, δηλαδή στη Νέα Εθνική οδό και την οδό Κανελλοπούλου όπου στήνουν μπλόκα εκμεταλλευόμενοι τις γωνίες των καταστημάτων και ξεπηδούν πίσω από τα λίγα φορτηγά που επιλέγουν αυτή τη διαδρομή για να πάνε στο νέο λιμάνι. Ακόμη κάποιοι βρίσκουν κατάλυμα σε εγκατελελειμμένα σπίτια ή ακόμη και σε σκάφη αναψυχής στη μαρίνα.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι κάτοικοι να φοβούνται να πηγαίνουν βόλτες όχι μόνο τις βραδινές ώρες αλλά ακόμα και τις πρωινές!!!!!!  Επίσης λόγω του  ότι δεν έχουν χρήματα για τροφή και νερό αναγκάζονται ή να κλέβουν ή να ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια με αποτέλεσμα να λερώνουν και να βρωμίζουν τους δρόμους προκαλώντας πάρα πολλές ασθένειες!!!!

Εικόνα 2 πεινασμένοι λαθρομετανάστες ψάχνουν μέσα στους σκουπιδοτενεκέδες για κάτι φαγώσιμο

Εικόνα 1 Ομάδα αλλοδαπών σε δρόμο της περιοχής

Τα σκουπίδια

Τώρα μπορεί να μην υπάρχουν αλλά το πρόβλημα παραμένει. Ενδεικτικά αναφέρουμε  άρθρο της εφημερίδας Πελοπόννησος  στις 21/01/2012 σύμφωνα με το οποίο»νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους περιοίκους της Ξερόλακκας αναμένεται να ανοίξει μετά τη αποτυχία εξεύρεσης λύσης για τη διάθεση μέρους των απορριμμάτων της Πάτρας και του Ρίου στους ΧΥΤΑ του Φλόκα και της Ναυπακτίας».

Οι ληστείες

Αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή:

Θύμα ληστών έπεσε στις 18/2/2012 ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην Αγυιά έξω από το σπίτι του όταν  γυρνούσε στο σπίτι του περίπου στη μία και μισή τα ξημερώματα.  Οι ληστές είχαν καλυμένα τα πρόσωπά τους και με την απειλή του όπλου του αφαίρεσαν όλη την είσπραξη της ημέρας που ανέρχεται στα 3.000 ευρώ. Πηγή: NewsIt.gr

Στις 24/2/2012 ενέδρα σε χρηματαποστολή, έξω από το κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας που βρίσκεται στην Αγίας Σοφίας και Κορίνθου, στο κέντρο της Πάτρας, έστησαν δύο δράστες σύμφωνα με το  thebest.gr, τα δύο άτομα φορώντας κράνη και υπό την απειλή όπλου -πιθανότατα καλάσνικοφ- απείλησαν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής και άρπαξαν άγνωστο χρηματικό πόσο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν

Οι μετανάστες 

 Στα φανάρια υπάρχουν μετανάστες οι οποίοι καθαρίζουν τα τζάμια των διερχόμενων αυτοκινήτων, σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιεστικοί ή διαπληκτίζονται με τους οδηγούς.

Επίσης τους συναντούμε σε διάφορα σημεία να ζητούν χρήματα από τους περαστικούς

Πηγές:
Νewsit.gr
Thebest.gr
 http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=13603, Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαφωνίας. «Μυρίζει» ξανά σκουπίδια στους δρόμους,20/01/201)
Εικόνες: